Luchtverwarming of vloerverwarming?

Kies voor snelheid

Een belangrijk verschil tussen luchtverwarming en vloerverwarming is de reactietijd. Het systeem van vloerverwarming is een mechanisme met een heel trage opwarming en met een trage afkoeling. Dat is anders bij luchtverwarming, want u zet de verwarming pas aan als u thuis bent. Het duurt 5 à 10 minuten voor uw huis warm is: de tijd waarin u uw jas aan de haak hangt. Daardoor is het ook zuinig en heel ecologisch.

Hoger rendement in de tussenseizoenen

Een tweede verschilpunt wordt merkbaar in het tussenseizoen. Bij de overgang van zomer naar winter bijvoorbeeld is het ’s ochtends vaak nog koud, wordt het overdag vrij warm en koelt het ’s avonds weer snel af. Hetzelfde fenomeen zie je tussen winter en zomer. Als de buitenvoeler van de vloerverwarming ’s ochtends de koude waarneemt, zal de ketel op volle toeren beginnen draaien, waardoor de vloerverwarming de ruimte pas goed verwarmt wanneer het buiten lekker warm is. Op dat moment geeft de buitenvoeler opnieuw een signaal en als het ’s avonds opnieuw afkoelt, zal ook de temperatuur van de verwarming een pak lager liggen, waardoor het heel koud wordt in huis. Op die manier gaat heel wat warmte en rendement verloren.

Een esthetische oplossing

Met vloerverwarming kunt u minder gemakkelijk uw zin doen qua vormgeving van uw interieur. Een voorbeeld: tapijten kunt u best niet leggen: de warmte blijft ‘gevangen’ tussen de vloertegels (of vloerdelen) en het tapijt. Met luchtverwarming kunt u doen wat u wilt: de warmte komt via esthetische roostertjes in de muur, vloer of plafond, dus u hebt geen enkele beperking bij het kiezen van uw interieur.

Vermijd een dure inloopperiode

Wanneer u uw nieuwe vloerverwarming hebt, is het altijd even zoeken naar de goede instellingen. Dat kan wel enkele dagen duren: tijd die u goed kunt gebruiken om met de nodige ‘trial and error’ te proberen, misschien? Niets daarvan met luchtverwarming. U kunt de verwarming meteen aanzetten, zonder die moeilijke periode van testen te doorlopen: het wordt onmiddellijk overal even warm.

Hulp nodig bij het maken van uw keuze?